1- دانشگاه علوم پزشکی ایرانشهر ، pirak.arezoo@yahoo.com 2- دانشگاه علوم پزشکی ایرانشهر 3- دانشگاه علوم پزشکی تهران
چکیده: (7366 مشاهده)
مقدمه: نیمی از زنان از درد زایمان رنج می برند. امروزه استفاده از داروهای ضد درد برای کاهش درد زایمان به دلیل عوارض مادری و نوزادی کمتر مورد استفاده قرار می گیرد و توجه به روش های غیر داروئی و طب مکمل رو به افزایش است. یکی از روش های طب مکمل استفاده از رایحه درمانی توسط اسانس های گیاهی است. هدف این مطالعه بررسی تاثیر اسانس لاواند بر شدت درد و مدت زایمان در زنان نخست زا بود.
مواد و روش ها: این مطالعه به صورت کار آزمایی بالینی تصادفی بر روی 120 خانم حامله نخست زا در حال زایمان، بیمارستان ایران ایرانشهر انجام شد. نمونه ها به دو گروه مورد و شاهد تقسیم شدند. شدت درد قبل و بعد از مداخله در گروه مورد و با همان فاصله زمانی در گروه شاهد اندازه گیری شد. برای انجام مداخله در گروه مورد 2 قطره از اسانس لاواند به صورت استنشاقی در سه مرحله(دیلاتاسیون 5-4 و 7-6 و 9-8 سانت) تجویز شد. اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های آماری توصیفی و استنباطی تی تست و کای اسکوئر تجزیه و تحلیل شد.
یافته های پژوهش: یافته ها نشان داد که میانگین شدت درد قبل و بعد از مداخله در دو گروه تفاوت معنی داری دارد(P<0.05). اما طول مدت فاز فعال و مرحله دوم زایمان در دو گروه اختلاف معنی داری نداشت(P>0.05).
بحث و نتیجه گیری: براساس یافته های این پژوهش به نظر می رسد که رایحه درمانی با اسانس لاواند به طور موثری باعث کاهش درد زایمان می شود بنا بر این از نتایج این مطالعه می توان برای لذت بخش کردن فرآیند زایمان و هم چنین کاهش آمار سزارین که به دلیل ترس از زایمان طبیعی است، بهره گرفت. از طرفی نیاز به داروهای مسکن درد و عوارض جانبی آن ها را کاهش داد.
pirak A, salehian T, yazdkhasti M, didevar M, arzani A. The effect of lavender essence on labor pain and length of delivery time in nulliparous women .. J. Ilam Uni. Med. Sci. 2016; 23 (6) :175-184 URL: http://sjimu.medilam.ac.ir/article-1-1962-fa.html
پیرک آرزو، صالحیان تهمینه، یزدخواستی منصوره، دیده ور مهناز، ارزانی عابده. بررسی تأثیر اسانس لاواند(اسطوخدوس) بر شدت درد و مدت زایمان در زنان نخست زا. مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام. 1394; 23 (6) :175-184