Journal of Ilam University of Medical Sciences
مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام
J. Ilam Uni. Med. Sci.
Medical Sciences
http://sjimu.medilam.ac.ir
96
journal96
1563-4728
2588-3135
doi
fa
jalali
1397
3
1
gregorian
2018
6
1
26
2
online
1
fulltext
fa
ارزیابی محتوای فنل تام و فلاونوئید در طیف گسترده ای از گیاهان بومی و وارداتی
Evaluation of Total Phenol and Flavonoid Content in a Wide Range of Local and imported Plants
پژوهشي
Research
<p dir="RTL"><strong><em><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">مقدمه:</span></span></em></strong> <span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">امروزه به دلیل خاصیت سمی و سرطان زایی ترکیبات مصنوعی، استفاده از گیاهان دارویی جهت درمان بیماری های مزمن توجه بسیاری از پژوهشگران را به خود معطوف کرده است. از طرفی توصیه استفاده از میوه ها و سبزی ها در سبد غذایی و مطالعات مختلف بر حضور ترکیبات فنلی و مواد آنتی اکسیدانی در این گیاهان و با توجه به نقش آنتی اکسیدان ها در درمان و پیشگیری از بیماری های مزمن(هم چون سرطان) باعث شد تا در تحقیق حاضر محتوای فنل تام و فلاونوئید طیف وسیعی از گیاهان بومی و وارداتی خانواده کدوئیان، عنابیان و مرکبات مورد ارزیابی قرار گیرد.</span></span><br>
<strong><em><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">مواد و روش ­ها:</span></span></em></strong> <span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">در این تحقیق طیف گسترده ای از گیاهان خانواده کدوئیان(مثل خیار و کدو)، عنابیان(مثل کنار) و مرکبات(مثل نارنگی، پرتغال، لیمو و غیره) از مناطق جنوب کشور شامل جیرفت، رودان، میناب، جاسک و مراکز معتبر فروش بذر جمع آوری و بر اســاس میـــزان مــواد آنتی اکسیدانی فنل تام و فلاونوئید مورد ارزیابی قرار گرفتند. جهت ارزیابی محتوای فنل تام از روش فولین ­سیوکالتیو و جهت سنجش میزان فلاونوئید کل از روش آلومینیوم کلراید استفاده و نهایـــت داده ها بعد از جمــع آوری توســـط نرم افـــزارهای </span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">NTsys pc2.02</span></span></span><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">، </span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">SAS 9.1</span></span></span><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;"> و </span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">student statistic 9</span></span></span><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;"> مورد ارزیابی قرار گرفتند.</span></span><br>
<strong><em><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">یافته های پژوهش:</span></span></em></strong> <span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">نتایج نشان داد که ژنوتیپ های خانواده کدوئیان بالاترین میزان فنل تام و فلاونوئید را داشتند سپس درختان کنار و مرکبات در رتبه های بعدی بودند و در این بین ژنوتیپ خیار هیبرید تونلی هیلتون اسپانیایی(372/25 میلی ­گرم در گرم) بالاترین میزان فنل تام و ژنوتیپ کدو هیبرید خورشتی تک گل(53/235 میلی­گرم در گرم) بالاترین میزان فلاونوئید را داشتند. ضمناً نتایج نشان داد که محیط تاثیری بر میزان مواد آنتی اکسیدانی مرکبات جیرفت و رودان نداشته و تجزیه خوشه ای نیز تمام ژنوتیپ ها را در سه گروه و بر اساس خصوصیات گیاه شناسی از همدیگر تفکیک نمود.</span></span><br>
<strong><em><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">بحث و نتیجه گیری:</span></span></em></strong> <span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">میزان فنل گیاهان وارداتی نسبت به بومی بیشتر اما میزان فلاونوئید بومی ها نسبت به وارداتی ها بیشتر بود. شرایط جغرافیایی تاثیری بر میزان فنل و فلاونوئید مرکبات نداشت. با توجه به میزان بالای مواد آنتی اکسیدانی در گیاهان خانواده کدوئیان و کنار و هم چنین به دلیل خطرات سرطان زایی داروهای شیمیایی و مصنوعی لازم است آنتی اکسیدان های این گیاهان به عنوان منابع غنی و در دسترس، در صنایع غذایی و داروسازی استفاده شود.</span></span><br>
</p>
<p style="text-align: justify;"><em>Introduction:</em> Today, due to the toxicity and carcinogenicity of synthetic compounds, the application of medicinal plants to treat chronic diseases has attracted the attention of many researchers. According to nutritionists’ claims, the inclusion of fruits and vegetables in the food basket, due to the presence of phenolic compounds and antioxidant substances in the plant as well as regarding the role of antioxidants in the treatment and prevention of chronic diseases such as cancer, the aim of this study was to evaluate the total phenol and flavonoid content of a wide range of local and imported plants of cucurbitaceae, rhamnaceae and citrus family.<br>
<br>
<em>Materials & Methods:</em> In this study, a wide range of Cucurbits family such as cucumbers and squash, Rhamnaceae and citrus fruits such as tangerine, orange, lemon, etc. from southern Iranian areas of Jiroft, Rodan, Jask and Minab and some seed sellers were evaluated, based on total fenol and flavonoid contents. Folin–Ciocalteu method was used to measure the amount of total phenolic content and the aluminum chloride method was applied to assess the flavonoid content. The data was analyzed by NTsys pc2.02, SAS 9.1 and student statistics 9 software.<br>
<br>
<em>Findings:</em> The results showed that Cucurbitaceous genotypes had the highest rates of total phenolic and flavonoid followed by zucchini and Citrus respectively. Spain Cucumber hybrid of tunnel Hilton Genotypes showed the highest rates of total phenolic (25.372 mg/gDW), while pumpkin hybrid stewed uni-flower genotypes indicated the highest rates of flavonoid (235.53 mg/gDW). Our findings also demonstrated that the environment did not prove as significant on anti-oxidant citrus products of Jiroft and Rodan. Furthermore, culsteral analysis segregated all the genotypes into three groups, allowing for their botanical properties.<br>
<br>
<em>Discussion&Conclusion:</em> As concluded by our investigation, the amount of total phenolic of the imported plants was more than that of the local ones, but the amount of flavonoid in local plants was more than the imported ones. Geographical conditions did not affect the amount of phenol and flavonoid compounds. Due to the high levels of antioxidant substances in Cucurbitaceae family and zucchini plants, and also to the risks of cancer from chemicals and synthetic drugs, this plant is suggested to be used as a rich source of antioxidant in food and pharmaceutical industry.</p>
<p style="text-align: justify;"></p>
فنل, فلاونوئید, عنابیان, مرکبات, کدوئیان
fenol, flavenoeid, zucchini, citrus, cucurbits
141
154
http://sjimu.medilam.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-3475-1&slc_lang=fa&sid=1
Bahman
Fazeli Nasab
بهمن
فاضلی نسب
bfazelinasab@gmail.com
9600319475328460039098
9600319475328460039098
Yes
Dept of Agronomy and Plant Breeding Research, Agricultural Research Institute, Zabol University, Zabol, Iran
گروه پژوهشی زراعت و اصلاح نباتات، پژوهشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران
Naser
Mirzaei
ناصر
میرزایی
fazelinsb@ut.ac.ir
9600319475328460039099
9600319475328460039099
No
Dept of Medicinal Plant, Faculty of Agriculture, Zabol Universitu, Zabol, Iran
گروه گیاهان دارویی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران