Journal of Ilam University of Medical Sciences
مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام
J. Ilam Uni. Med. Sci.
Medical Sciences
http://sjimu.medilam.ac.ir
96
journal96
1563-4728
2588-3135
doi
fa
jalali
1395
6
1
gregorian
2016
9
1
24
3
online
1
fulltext
fa
ارتباط مصرف منابع غذایی فروکتوز با شاخص های تن سنجی در بیماری کبد چرب غیرالکلی: مطالعه مورد-شاهدی
Association between ÷Dietary Sources of Fructose and Anthropometric Indices in Non-Alcoholic Fatty Liver Disease: A Case-Control Study
تغذیه
susteenance
پژوهشي
Research
<p dir="RTL"><strong><em>مقدمه:</em></strong> با توجه به افزایش روز افزون ابتلا به بیماری کبد­چرب غیر­الکلی(<span dir="LTR">NAFLD</span>) و به سبب توجه ویژه­ ای که در سال های اخیر به قند فروکتوز به عنوان یکی از عوامل خطر ابتلا به این بیماری و چاقی شده و نیز به دلیل کمبود مقالاتی که به دریافت این قند از منابع طبیعی آن-نه شیرین کننده­ های مصنوعی- پرداخته اند، مطالعه حاضر با هدف ارزیابی ارتباط مصرف منابع غذایی فروکتوز با عوامل تن سنجی در <span dir="LTR">NAFLD</span> طراحی گردید.</p>
<p dir="RTL"><strong><em>مواد و روش ها:</em></strong> مطالعه مورد-شاهدی حاضر بر روی 57 بیمار مبتلا به <span dir="LTR">NAFLD</span> (تایید شده با اولتراسونوگرافی و سطح آنزیم­ های کبدی) و 57 فرد سالم همسان شده از لحاظ مخدوشگرهای احتمالی چون سن، جنس و نمایه توده بدن(<span dir="LTR">BMI</span>) در کلینیک شیخ الرئیس تبریز صورت گرفت. شاخص های تن سنجی به روش استاندارد اندازه گیری و <span dir="LTR">BMI</span>، دورکمر به دور باسن(<span dir="LTR">WHR</span>) و دور کمر به قد ایستاده(<span dir="LTR">WHtR</span>) محاسبه گردید. با استفاده از پرسش نامه بسامد­ غذایی، بار مصرف هفتگی میوه­ ها و سبزی ها و با استفاده از پرسش نامه ثبت غذایی 3 روزه مقدار فروکتوز دریافتی و سهم آن از انرژی و درشت مغذی ها به دست آمد.</p>
<p dir="RTL"><strong><em>یافته های پژوهش:</em></strong> میانه بسامد هفتگی مصرف میوه ها و سهم فروکتوز از انرژی در کل بیماران و نیز میانه بسامد هفتگی مصرف میوه ها در زنان با چاقی شکمی به طور معنی داری بیشتر از افراد سالم بود. گرچه فروکتوز کل دریافتی با <span dir="LTR">BMI</span> در افراد سالم همبستگی مثبت معنی داری را نشان داد(<span dir="LTR">r=0.273, P=0.040</span>) ولی تفاوت معنی داری از لحاظ میانه بسامد هفتگی مصرف میوه ها و سبزی ها به عنوان منابع طبیعی فروکتوز در سطوح مختلف <span dir="LTR">BMI</span> مشاهده نشد. پس از کنترل عوامل مخدوشگر تنها عامل پیشگوئی کننده این بیماری <span dir="LTR">WHtR</span> یافت شد و سایر عوامل نقشی در بروز <span dir="LTR">NAFLD</span> نداشتند.</p>
<p dir="RTL"><strong><em>بحث و نتیجه گیری:</em></strong> یافته ها حاکی از عدم وجود ارتباط منابع غذایی فروکتوز با عوامل تن سنجی در بیماران <span dir="LTR">NAFLD</span> می باشد.</p>
<p><em>Introduction</em>: Regarding the increased risk of Non-Alcoholic Fatty Liver Disease (NAFLD) and due to the special attention to fructose as a risk factor for developing NAFLD and obesity in recent years and also due to the lack of papers that have worked on fructose from its natural sources -no artificial sweeteners-, this study was designed to determine the association between dietary sources of fructose and anthropometric indices in NAFLD.</p>
<p></p>
<p><em>Materials & methods</em>: This case-control study was carried out on 57 patients with NAFLD (confirmed by ultrasonography and elevated liver enzyme levels) and 57 healthy subjects matched for age, sex and body mass index in Sheykh-ol-rais clinic in Tabriz. Anthropometric indices were measured by standard method and BMI, Waist to hip ratio (WHR) and waist to height ratio (WHtR) were calculated. Using a food frequency questionnaire, weekly consumption of fruit and vegetables were estimated and using 3-day food records the amount of fructose intake and its proportion of energy and macronutrients was estimated.</p>
<p></p>
<p><em>Findings</em>: The median frequency of weekly fruit consumption and total fructose from energy intake in all participants and the median frequency of weekly fruit consumption in women with abdominal obesity were significantly higher than healthy ones. Although the total fructose intake and BMI in healthy subjects showed a significant positive correlation (p=0.040, r=0.273), but there was no significant difference between weekly median frequency of fruits and vegetables consumption as natural sources of fructose and different BMI levels. After adjusting for confounders, only WHtR was a predictor and other factors have no role in the pathogenesis of NAFLD.</p>
<p></p>
<p><em>Discussion & Conclusions</em>: The findings suggest no association between dietary sources of fructose and anthropometric indices in patients with NAFLD.</p>
<p></p>
فروکتوز, شاخص های تن سنجی, کبد چرب غیر الکلی
Fructose, Anthropometric Indices, Non-alcoholic fatty liver disease
79
91
http://sjimu.medilam.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2408-1&slc_lang=fa&sid=1
neda
youshari
ندا
یوشاری
nedayoushari@gmail.com
9600319475328460033072
9600319475328460033072
No
Student Research Committee, Tabriz University of Medical Sciences, Aras International University, Tabriz, Iran
کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، پردیس بین المللی ارس، تبریز، ایران
Mehrangiz
Ebrahimi Mameghani
مهرانگیز
ابراهیمی ممقانی
niyaz353@yahoo.com
9600319475328460033073
9600319475328460033073
Yes
Dept of Nutrition, Faculty of Nutrition, Tabriz University of Medical Sciences, Tabriz, Iran
گروه تغذیه، دانشکده تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
Mohammad
Asghari Jafarabadi
محمد
اصغری جعفر آبادی
m.asghari862@gmail.com
9600319475328460033074
9600319475328460033074
No
Road Traffic Injury Research Center, Tabriz University of Medical Sciences, Tabriz, Iran
مرکز تحقیقات پیشگیری از مصدومیت های ترافیکی جاده ای، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
Navideh
Youshari
نویده
یوشاری
: navideh_youshari@yahoo.co.uk
9600319475328460033075
9600319475328460033075
No
Dept of Nutrition, Faculty of Medicine, Urmia University of Medical Sciences, Urmia, Iran
گروه تغذیه، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران
Mohammad
Lotfi Poor
محمد
لطفی پور
mlotfip@yahoo.com
9600319475328460033076
9600319475328460033076
No
Faculty of Medicine, Shahrood University of Medical Sciences, Shahrood, Iran
دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شاهرود، شاهرود، ایران