Journal of Ilam University of Medical Sciences
مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام
J. Ilam Uni. Med. Sci.
Medical Sciences
http://sjimu.medilam.ac.ir
96
journal96
1563-4728
2588-3135
doi
fa
jalali
1392
9
1
gregorian
2013
12
1
21
6
online
1
fulltext
fa
بررسی عوامل خطر شیوع وبا در کاشان
Evaluation the Risk Factors of Cholera Outbreak in Kashan
بهداشت محیط
Environmental health
كاربردي
Applicable
مقدمه: وبا بیماری باکتریایی حاد روده ای است که نشانه های آن ناگهانی و با مدفوع روان، آبکی، بدون درد و استفراغ گاه به گاه شروع می شود. عامل ایجاد کننده بیماری نوعی باسیل گرم منفی بنام ویبریوکلرا(vibrio cholera) می باشد. این میکروب در طول تاریخ همه گیری هایی را باعث شده است و هم چنان یک مشکل بهداشتی عمده ملی در افریقا، آسیا و آمریکای لاتین می باشد. مطالعه حاضر به منظور تعیین ارتباط عوامل خطر بیماری وبا با بروز اپیدمی در شهرستان کاشان طراحی و اجرا گردیده است.
مواد و روش ها: در این مطالعه مورد شاهدی مبتنی بر جامعه 44 بیمار مبتلا به بیماری وبا به عنوان مورد و 44 نفر سالم از نظر وبا در شهرستان کاشان در سال 1384 به عنوان شاهد بررسی شدند. تایید تشخیص بر اساس برنامه کشوری مبارزه با وبا و به وسیله آزمایش مدفوع در دو گروه بود. عوامل خطر وبا به وسیله مصاحبه بررسی گردید. داده ها پس از جمع آوری وارد کامپیوتر شده و به وسیله نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. برای تعیین ارتباط متغیرها از رگرسیون لجستیک استفاده شد. سطح معنی داری P<0.05 در نظر گرفته شد.
یافته های پژوهش: آنالیز داد ها نشان داد بیماری وبا در افراد مورد مطالعه با شغل، منبع آب آشامیدنی، سابقه مصرف سبزیجات و هویج از نظر آماری ارتباط معناداری داشته است. پس از حذف اثر متغیرهای مخدوش کننده با استفاده از مدل رگرسیون لجستیک مشاهده شد که ابتلا به بیماری وبا با مصرف سبزیجات(OR=22.93)، آب هویج(OR=5.32) و یخ قالبی(OR=5.00) رابطه آماری خود را حفظ کرده است.
بحث و نتیجه گیری: جهت مشخص کردن تعیین کننده های یک اپیدمی و فراهم آمدن اطلاعات لازم برای تصمیم گیری به موقع، انجام مطالعات سریع و کم هزینه ای از قبیل مطالعه موردی شاهدی یا مقطعی توصیه می شود. با انجام این مطالعه اطلاعات مناسبی در زمینه عوامل خطر بیماری در اپیدمی سپری شده، در اختیار مقامات بهداشتی منطقه قرار گرفت که نقش حیاتی در کنترل اپیدمی های احتمالی آینده ایفا می نماید
Introduction: Cholera is an acute intestinal bacterial disease that initiates with watery diarrhea and vomiting. The cause of infection is a gram negative bacillus named Vibrio cholera. Cholera has been caused terrible outbreaks of diarrheal disease in the world and is a major problem in Africa, Asia and South America. This study aimed to determine the relationships between cholera risk factors and its outbreak in kashan.
Materials & Method: In this population based case-control study, 44 cholera cases and 44 healthy controls among the population of kashan city were studied. Disease confirmation was based on the national program of disease control and stool examining. Cholera risk factors were assessed by interviewing. Data were analyzed using SPSS software. Logistic regression was used to determine the relationship between variables and disease.
The significance level was set at 0.05.
Findings: Analysis of data showed that cholera was associated with job, source of drinking water, consumption of vegetables and carrot juice. After adjustment for confounding factors using logistic regression analysis, the relationship was statistically remained significant for vegetable consumption (OR=22.93), carrot juice (OR=5.32) and ice pellets (OR=5).
Discussion & Conclusion: To determine the risk factors associated with an outbreak and providing necessary information for decision making, case control or cross sectional studies were recommended. This study provided information on the cholera outbreak and its risk factors which have a vital role for controlling of future outbreaks.
وبا، التور، اپیدمی، عوامل خطر
cholera, eltor, outbreak, risk factors
42
49
http://sjimu.medilam.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-240-33&slc_lang=fa&sid=1
h
gilasi
حمیدرضا
گیلاسی
9600319475328460010387
9600319475328460010387
No
a
moradi
علی
مرادی
9600319475328460010388
9600319475328460010388
No
m
haidarian
محبوبه
حیدریان
9600319475328460010389
9600319475328460010389
No
r
razaghi
رضا
رزاقی
9600319475328460010390
9600319475328460010390
No
z
gharlipour
ذبیح اله
قارلی پور
9600319475328460010391
9600319475328460010391
No
ش
ashrafi hafez
اصغر
اشرفی حافظ
ashrafihafez@gmail.com
9600319475328460010392
9600319475328460010392
Yes