:: دوره 27، شماره 1 - ( 1-1398 ) ::
جلد 27 شماره 1 صفحات 24-13 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی موانع و مشکلات پژوهش در حوزه علوم پزشکی ایران از دیدگاه اعضای هیئت علمی، کارشناسان پژوهشی و دانشجویان: مرور سیستماتیک
یوسف ویسانی1 ، علی دل پیشه* 2
1- مرکز تحقیقات آسیب های روانی-اجتماعی، دانشگاه علوم پزشکی ایلام، ایلام، ایران
2- گروه اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی ایلام، ایلام، ایران ، alidelpisheh@yahoo.com
چکیده:   (4458 مشاهده)
مقدمه: اهمیت پژوهش و تولید علم در دنیای امروز به حدی است که در ارزیابی کارنامه علمی هر کشور میزان ارائه مقالات، تعداد نیروی محقق و حجم سرمایه گذاری در بخش تحقیقات به عنوان شاخص های توسعه یافتگی در نظر گرفته می شوند. مهم ترین امر در پیشرفت و رونق پژوهش شناخت چالش ها و رفع موانع موجود است. مطالعات متنوعی در دانشگاه های علوم پزشکی به منظور شناخت موانع تولید علم از نظر ذینفعان صورت گرفته است هدف مطالعه حاضر جستجوی نظام‌ مند اطلاعات موجود در این باره است.
مواد و روش ها: این مطالعه یک مرور سیستماتیک به وسیله جستجو در مقالات و مستندات بدون محدودیت زمانی در پایگاه های اینترنتی داخلی(Magiran، Iran medex، SID و Medlib) هم چنین خارجی(Google scholar, Pubmed and Scopus) است. جستجو با استفاده از کلید واژه های مرتبط به شکل جستجو در عناوین مقالات بود.
یافته های پژوهش: در مجمع 16 مقاله و 1 مستند در جستجو شناسایی شدند. که 13 مقاله صرفاً دیدگاه اعضای هیئت علمی و 3 مقاله دیدگاه پژوهشگران را با دیدگاه اعضای  هیئت علمی مقایسه کرده بود. مطابق نتایج از دیدگاه اعضای هیئت علمی کمبود وقت به علت اشتغالات آموزشی، نبود سیاست های مدون تشویق و ترغیب پژوهشگران و کافی نبودن اعتبارات مالی، عدم متناسب سازی امتیازات پژوهشی با نظام ارتقای اعضای هیئت علمی و کمبود نیروی انسانی پژوهش را مهم ترین موانع در راه پژوهش بودند. از دیدگاه کارشناسان پژوهشی عدم آشنایی با فرهنگ کار گروهی و نقص در تدوین اهداف و برنامه ها مهم ترین چالش های پژوهشی هستند. از نقطه نظر دانشجویان نبود اولویت های پژوهشی، کمی انگیزه در محققین، عدم همکاری لازم سیستم محیطی با پژوهشگران و کمی اعتبارات پژوهشی از مهم ترین موانع بودند.
بحث و نتیجه گیری: با توجه به نتایج به طور کلی دیدگاه اعضای هیئت علمی در خصوص موانع و چالش های پژوهشی علی رغم تنوع در پرسش نامه ای جمع آوری اطلاعات و تنوع جغرافیای نزدیک به هم است به طور کلی کمی اعتبارهای پژوهشی بیشترین نما را در پژوهش های مختلف داشته اند. بعد از آن ها می توان به پیچیدگی فرآیندهای تصویب طرح های پژوهشی را به عنوان مانع پرتکرار بعدی مطرح کرد.
 
واژه‌های کلیدی: پژوهش، دیدگاه، موانع، چالش، علوم پزشکی
متن کامل [PDF 590 kb]   (2731 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1396/8/27 | پذیرش: 1397/2/24 | انتشار: 1398/1/26



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 27، شماره 1 - ( 1-1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها