:: دوره 26، شماره 3 - ( 6-1397 ) ::
جلد 26 شماره 3 صفحات 168-158 برگشت به فهرست نسخه ها
مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد(ACT) و درمان مبتنی بر شفقت(CFT) بر کیفیت زندگی دختران نوجوان دارای رفتار پرخطر
سپیده برغندان1 ، بهمن اکبری* 2، جواد خلعتبری3 ، علیرضا وارسته4
1- گروه روان شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، ,واحد رشت، ایران
2- گروه روان شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، ,واحد رشت، ایران ، bakbari44@yahoo.com
3- گروه روان شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تنکابن، ایران
4- گروه روان شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد لاهیجان، ایران
چکیده:   (33074 مشاهده)

مقدمه: عوامل زیادی در بروز رفتارهای پر خطر دانش آموزان نقش دارد که از آن جمله می توان به فقدان مهارت های لازم نام برد. از این رو، هدف از انجام این تحقیق مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد(ACT) و درمان مبتنی بر شفقت(CFT) بر کیفیت زندگی دختران نوجوان دارای رفتار پرخطر می باشد.
مواد و روش‌ ها: طرح پژوهش آزمایشی گسترش یافته است. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دختر نوجوان پایه دهم رشته علوم انسانی سال تحصیلی 96-95 شهر رشت است که 45 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای تک مرحله ای انتخاب شده و به شکل تصادفی در سه گروه 15نفره یعنی دو گروه آزمایشی و یک گروه کنترل قرار گرفتند و از آنان پیش آزمون گرفته شد. برای گروه آزمایشی اول، درمان(ACT) و گروه آزمایشی دوم، درمان(CFT)، طی 8 جلسه 90 دقیقه ای مداخله صورت گرفت. سپس از هر سه گروه پس آزمون گرفته شد. ابزارها شامل مقیاس خطرپذیری نوجوانان ایرانی و کیفیت زندگی بود. داده ها از طریق تحلیل کواریانس چند متغیره و تعدیل بونفرونی به وسیله SPSS vol.16 تحلیل شد.
یافته ‌های پژوهش: یافته ها نشان می دهند که هر دو درمان بر کیفیت زندگی کل(P<0.01) اثربخش می باشند و بین اثربخشی دو درمان تفاوت معناداری می باشد. میانگین کیفیت زندگی قبل از درمان ACT در گروه آزمایش اول 87/33 و بعد از درمان 3/52 و میانگین کیفیت زندگی قبل از درمان CFT در گروه آزمایش دوم 5/33 و بعد از درمان، 56/44 (P<0.01) می باشد. در حالی که در گروه کنترل، میانگین کیفیت زندگی افزایشی نیافته است. مقایسه میانگین ها نشانگر اثربخشی بیشتر درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد(ACT) در بعد سلامت روانی در گروه آزمایشی اول و اثربخشی بیشتر درمان مبتنی بر شفقت(CFT) در بعد سلامت جسمانی در گروه آزمایشی دوم در مقایسه با گروه کنترل می باشد(P<0.01).
بحث و نتیجه ‌گیری: از این رو به کار بردن هر دو درمان می توانند تاثیر مهمی بر کیفیت زندگی دختران نوجوان دارای رفتار پرخطر داشته باشد و منجر به بهبود زندگی آنان شوند.
 

واژه‌های کلیدی: شفقت، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، نوجوان، رفتار پر خطر
متن کامل [PDF 577 kb]   (4779 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي |
دریافت: 1396/7/27 | پذیرش: 1397/4/4 | انتشار: 1397/6/24



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 26، شماره 3 - ( 6-1397 ) برگشت به فهرست نسخه ها