:: دوره 25، شماره 2 - ( 4-1396 ) ::
جلد 25 شماره 2 صفحات 180-173 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی اثر لاکتو باسیلوس کازئی بر کاهش میزان آفلاتوکسین M1 در ماست پروبیوتیک در طول مدت زمان ماندگاری آن
فائزه تجلی* 1، مرضیه کته شمشیری2 ، معصومه مهربان سنگ آتش3
1- گروه پزشکی مولکولی، جهاد دانشگاهی خراسان رضوی، مشهد، ایران ، tajalli@acecr.ac.ir
2- گروه علوم و صنایع غذایی، مشهد، ایران
3- گروه کیفیت و ایمنی مواد غذایی، جهاد دانشگاهی خراسان رضوی، مشهد، ایران
چکیده:   (4505 مشاهده)
مقدمه: آفلاتوکسین M1 متابولیتی از آفلاتوکسین B1 می­باشد که ممکن است در شیر حیواناتی که از غذای آلوده به آفلاتوکسین B1 تغذیه کرده باشند، یافت شود. با در نظر گرفتن نقش شیر و فرآوردههای آن در تغذیه انسان، ‏توجه به جنبههای سلامت این ماده غذایی باارزش، اجتناب‌ناپذیر می­باشد. از طرفی آلودگی آن به آفلاتوکسین M1 می­تواند سلامت مصرف‌کنندگان را به‌خطر اندازد. لذا نیاز به استفاده از روش‌هایی به منظور حذف یا غیر فعال­سازی آفلاتوکسین M1 در شیر و محصولات لبنی احساس می­شود. توکسین­زدایی میکروبی یکی از روش­های حذف آفلاتوکسین­ها از جمله آفلاتوکسین M1 محسوب می­شود. در این تحقیق، به بررسی اثر باکتری لاکتوباسیلوس کازئی به منظور کاهش یا حذف آفلاتوکسین M1 در ماست درطول مدت نگهداری آن پرداخته شده است.
مواد و روش‌ها: لاکتوباسیلوس کازئی به عنوان باکتری‌ آغازگر ماست پروبیوتیک، کشت داده شد. شیر بازسازی‌شده، در چهار سطح 05/0، 1/0، 5/0 و 75/0 نانوگرم در میلی­لیتر، با آفلاتوکسین M1 آلوده گردید. نمونه‌ها با لاکتوباسیلوس کازئی به عنوان باکتری‌ آغازگر ماست پروبیوتیک تلقیح شدند. میزان باقیمانده آفلاتوکسین M1 پس از سانتریفیوژ نمونه­های ماست در روز اول، هفتم، چهاردهم و بیست و یکم توسط روش الایزا مورد ارزیابی قرار گرفت.
یافته‌های پژوهش: نتایج بیانگر این مطلب است که حضور باکتری لاکتوباسیلوس کازئی در کاهش سمّ مؤثر بود. همچنین مشخص گردید مقادیر مختلف آفلاتوکسین M1 تأثیر معنی­داری بر کاهش سمّ نمی‌گذارند.
بحث و نتیجه‌گیری: نتایج این مطالعه نشان می‌دهد که استفاده از لاکتوباسیلوس کازئی می­تواند به عنوان یک تکنیک در توکسین‌زدایی میکروبی غذاهای آلوده باآفلاتوکسین M1 مورد ارزیابی قرار گیرد.
واژه‌های کلیدی: آفلاتوکسین M1، لاکتوباسیلوس کازئی، توکسین‌زدایی میکروبی، ماست پروبیوتیک
متن کامل [PDF 441 kb]   (1314 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بیوشیمی
دریافت: 1396/5/2 | پذیرش: 1396/5/2 | انتشار: 1396/5/2



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 25، شماره 2 - ( 4-1396 ) برگشت به فهرست نسخه ها