بررسی اثر لاکتو باسیلوس کازئی بر کاهش میزان آفلاتوکسین M1 در ماست پروبیوتیک در طول مدت زمان ماندگاری آن
|
فائزه تجلی* 1، مرضیه کته شمشیری2 ، معصومه مهربان سنگ آتش3 |
1- گروه پزشکی مولکولی، جهاد دانشگاهی خراسان رضوی، مشهد، ایران ، tajalli@acecr.ac.ir 2- گروه علوم و صنایع غذایی، مشهد، ایران 3- گروه کیفیت و ایمنی مواد غذایی، جهاد دانشگاهی خراسان رضوی، مشهد، ایران |
|
چکیده: (4505 مشاهده) |
مقدمه: آفلاتوکسین M1 متابولیتی از آفلاتوکسین B1 میباشد که ممکن است در شیر حیواناتی که از غذای آلوده به آفلاتوکسین B1 تغذیه کرده باشند، یافت شود. با در نظر گرفتن نقش شیر و فرآوردههای آن در تغذیه انسان، توجه به جنبههای سلامت این ماده غذایی باارزش، اجتنابناپذیر میباشد. از طرفی آلودگی آن به آفلاتوکسین M1 میتواند سلامت مصرفکنندگان را بهخطر اندازد. لذا نیاز به استفاده از روشهایی به منظور حذف یا غیر فعالسازی آفلاتوکسین M1 در شیر و محصولات لبنی احساس میشود. توکسینزدایی میکروبی یکی از روشهای حذف آفلاتوکسینها از جمله آفلاتوکسین M1 محسوب میشود. در این تحقیق، به بررسی اثر باکتری لاکتوباسیلوس کازئی به منظور کاهش یا حذف آفلاتوکسین M1 در ماست درطول مدت نگهداری آن پرداخته شده است.
مواد و روشها: لاکتوباسیلوس کازئی به عنوان باکتری آغازگر ماست پروبیوتیک، کشت داده شد. شیر بازسازیشده، در چهار سطح 05/0، 1/0، 5/0 و 75/0 نانوگرم در میلیلیتر، با آفلاتوکسین M1 آلوده گردید. نمونهها با لاکتوباسیلوس کازئی به عنوان باکتری آغازگر ماست پروبیوتیک تلقیح شدند. میزان باقیمانده آفلاتوکسین M1 پس از سانتریفیوژ نمونههای ماست در روز اول، هفتم، چهاردهم و بیست و یکم توسط روش الایزا مورد ارزیابی قرار گرفت.
یافتههای پژوهش: نتایج بیانگر این مطلب است که حضور باکتری لاکتوباسیلوس کازئی در کاهش سمّ مؤثر بود. همچنین مشخص گردید مقادیر مختلف آفلاتوکسین M1 تأثیر معنیداری بر کاهش سمّ نمیگذارند.
بحث و نتیجهگیری: نتایج این مطالعه نشان میدهد که استفاده از لاکتوباسیلوس کازئی میتواند به عنوان یک تکنیک در توکسینزدایی میکروبی غذاهای آلوده باآفلاتوکسین M1 مورد ارزیابی قرار گیرد. |
|
واژههای کلیدی: آفلاتوکسین M1، لاکتوباسیلوس کازئی، توکسینزدایی میکروبی، ماست پروبیوتیک |
|
متن کامل [PDF 441 kb]
(1314 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشي |
موضوع مقاله:
بیوشیمی دریافت: 1396/5/2 | پذیرش: 1396/5/2 | انتشار: 1396/5/2
|
|
|
|