:: دوره 25، شماره 5 - ( 10-1396 ) ::
جلد 25 شماره 5 صفحات 132-120 برگشت به فهرست نسخه ها
تاثیر مصرف رژیم حاوی سویا بر هیستو متری و هیستو شیمی غضروف طبق درشت‌ نی در موش‌ های NMRI ماده پس از القای استئو آرتریت
ریحانه هوشمندعباسی1 ، زهرا طوطیان* 2، حسن مروتی1 ، سیمین فاضلی پور3 ، بهادر شجاعی4 ، علی کاظمیان1
1- گروه علوم پایه، دانشکده دام پزشکی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
2- گروه علوم پایه، دانشکده دام پزشکی، دانشگاه تهران، تهران، ایران ، ztotian@ut.ac.ir
3- گروه علوم تشریحی، واحد علوم پزشکی تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
4- گروه علوم پایه، دانشکده دام پزشکی، دانشگاه باهتر کرمان، کرمان، ایران
چکیده:   (5053 مشاهده)
مقدمه: استئو آرتریت رایج­ ترین بیماری مفصل زانو در افراد میان سال است که موجب محدود شدن حرکت می ­شود. هدف از انجام این مطالعه ارزیابی اثرات مصرف رژیم حاوی کنجاله سویا در بهبود نسبی وضعیت غضروف مفصل زانوی موش ­های سوری مبتلا به استئو آرتریت می­باشد.
مواد و روش­ها: 50 سر موش­ سوری ماده نا بالغ نژاد NMRI به طور تصادفی به پنج گروه ده تایی تقسیم شدند. گروه کنترل، آب آشامیدنی و رژیم عادی را طی مدت سه ماه دریافت نمود. گروه شم، به عنوان مدل القای استئو آرتریت روزانه به مدت دو هفته سیپرو فلوکساسین را به میزان 20 میلی ­گرم بر کیلو گرم وزن بدن به صورت گاواژ معدی مورد مصرف قرار داد و در این مدت از رژیم بدون سویا استفاده کرد. گروه تجربی اول، به مدت دو هفته تحت القای استئو آرتریت قرار گرفت و سپس به مدت سه ماه از رژیم بدون سویا استفاده نمود. گروه تجربی دوم، رژیم حاوی 15درصد سویا را به مدت سه ماه دریافت نمود. گروه تجربی سوم، پس از دو هفته القای استئو آرتریت تا سه ماه رژیم حاوی 15درصد سویا را مصرف نمود. در پایان، شاخص های ضخامت بخش میانی غضروف طبق درشت ­نی، غلظت پروتئو گلیکان­ های ماده زمینه ­ای و غلظت آلکالین فسفاتاز موجود در سرم خون در بین گروه­ ها مقایسه شد.
یافته ­های پژوهش: مقایسه بین گروه ­ها نشان داد که ضخامت بخش میانی غضروف طبق درشت­ نی و هم­ چنین میزان غلظت پروتئو گلیکان­ های ماده زمینه ­ای در گروه ­های مصرف­کننده رژیم حاوی سویا بدون القا و پس از القای استئو آرتریت، افزایش معنا داری نسبت به گروه ­های مصرف­کننده رژیم معمولی داشته است (05/0 P<). غلظت آلکالین فسفاتاز سرم خون در گروه­ های مصرف­کننده سویا بدون القا و با القای استئو آرتریت در مقایسه با سایر گروه ها افزایش داشت ولی این افزایش معنا دار نبود.
بحث و نتیجه ­گیری: با توجه به مشاهده اثرات مثبت رژیم حاوی سویا بر بافت غضروف، می­ توان افزودن سویا به رژیم غذایی را به منظور کاهش میزان وقوع مشکلات مفصلی پیشنهاد نمود.
واژه‌های کلیدی: سویا، استئو آرتریت، غضروف طبق درشت ‌نی، هیستو متری
متن کامل [PDF 973 kb]   (1158 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1396/4/7 | پذیرش: 1396/7/30 | انتشار: 1396/10/25



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 25، شماره 5 - ( 10-1396 ) برگشت به فهرست نسخه ها