بررسی فیتوشیمیایی و تشخیص کورکومینوییدها در عصاره
زردچوبه(Curcuma longa L.) به روش سوکسله
و مقایسه محتوای فلاونوئیدی و فلاونولی در
روش های مختلف عصاره گیری
|
سمانه نوری1 ، علیرضا کیاست1 ، مریم کلاهی* 2، رویا میرزاجانی1 ، منصور سیدنژاد3 |
1- گروه شیمی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران 2- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران ، m.kolahi@scu.ac.ir 3- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران |
|
چکیده: (4717 مشاهده) |
مقدمه: زردچوبه با نام علمی Curcuma longa L. متعلق به خانواده زنجبیل میباشد. نوع روش استخراج بر درصد و نوع ترکیبات شیمیایی موجود در عصاره گیاه مؤثر است. هدف از این مطالعه بررسی فیتوشیمیایی عصاره سوکسله زردچوبه با استفاده از روشهای دستگاهی مختلف و اندازهگیری محتوای فلاونوئیدی و فلاونولی در روشهای مختلف عصارهگیری است.
مواد و روشها: آزمونهای فیتوشیمیایی به منظور تعیین متابولیتهای ثانویه بر روی عصاره سوکسله اتانولی این گیاه انجام شد و روشهای آنالیز دستگاهی مختلف به منظور تاییدی بر وجود کورکومینوئیدها بر روی این عصاره صورت گرفت. محتوای فلاونوئیدی و فلاونولی عصارهها با روشهای مختلف عصارهگیری (ماسراسیون، اولتراسونیک و سوکسله) با استفاده از استاندارد کوئرستین سنجیده شد.
یافتههای پژوهش: نتایج به دست آمده از بررسی فیتوشیمیایی، حضور ترکیبات آلکالوئیدی، فلاونوئیدی و گلیکوزیدی و عدم حضور ترکیبات تاننی و ساپونینی در عصارهی سوکسله اتانولی را تایید میکند. یافتههای IR، UV، GC و GC/Mass بیانگر وجود کورکومینوئیدها در عصارهی زردچوبه به روش سوکسله میباشد. نتایج آزمونهای آماری نشان داد که بیشترین محتوای فلاونوئیدی و فلاونولی مربوط به عصاره استخراج شده با دو حلال هگزان و اتانول است.
بحث و نتیجهگیری: یافتههای این مطالعه نشان داد که روش سوکسله علیرغم نیازمند بودن به دمای بالا و استفاده نمودن از حلال داغ، ساختار کورکومینوئیدها در این روش عصارهگیری حفظ شده است و این روش عصارهگیری میتواند یک روش مناسب جهت استخراج کورکومین از گیاه زردچوبه باشد. همچنین روش مناسب جهت استخراج ترکیبات فلاونوئیدی و فلاونولی، روش استخراج با دو حلال هگزان و اتانول میباشد.
واژههای کلیدی:
|
|
واژههای کلیدی: استخراج، کورکومینوئید، فلاونوئید، فلاونول، Curcuma longa L |
|
متن کامل [PDF 1116 kb]
(3547 دریافت)
|
نوع مطالعه: كاربردي |
دریافت: 1396/3/31 | پذیرش: 1396/9/12 | انتشار: 1397/12/24
|
|
|
|