:: دوره 26، شماره 6 - ( 12-1397 ) ::
جلد 26 شماره 6 صفحات 98-86 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی فیتوشیمیایی و تشخیص کورکومینوییدها در عصاره زردچوبه(Curcuma longa L.) به روش سوکسله و مقایسه محتوای فلاونوئیدی و فلاونولی در روش ‌های مختلف عصاره ‌گیری
سمانه نوری1 ، علیرضا کیاست1 ، مریم کلاهی* 2، رویا میرزاجانی1 ، منصور سیدنژاد3
1- گروه شیمی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران
2- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران ، m.kolahi@scu.ac.ir
3- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران
چکیده:   (4717 مشاهده)
مقدمه: زردچوبه با نام علمی Curcuma longa L.  متعلق به خانواده زنجبیل می‌باشد. نوع روش استخراج بر درصد و نوع ترکیبات شیمیایی موجود در عصاره گیاه مؤثر است. هدف از این مطالعه بررسی فیتوشیمیایی عصاره سوکسله زردچوبه با استفاده از روش‌های دستگاهی مختلف و اندازه‌گیری محتوای فلاونوئیدی و فلاونولی در روش‌های مختلف عصاره‌گیری است.
مواد و روش‌ها: آزمون‌های فیتوشیمیایی به منظور تعیین متابولیت‌های ثانویه بر روی عصاره سوکسله اتانولی این گیاه انجام شد و روش‌های آنالیز دستگاهی مختلف به منظور تاییدی بر وجود کورکومینوئیدها بر روی این عصاره صورت گرفت. محتوای فلاونوئیدی و فلاونولی عصاره‌ها با روش‌های مختلف عصاره‌گیری (ماسراسیون، اولتراسونیک و سوکسله) با استفاده از استاندارد کوئرستین سنجیده شد.
یافته‏های پژوهش: نتایج به دست آمده از بررسی فیتوشیمیایی، حضور ترکیبات آلکالوئیدی، فلاونوئیدی و گلیکوزیدی و عدم حضور ترکیبات تاننی و ساپونینی در عصاره‌ی سوکسله اتانولی را تایید میکند. یافته‌های IR، UV، GC و GC/Mass بیانگر وجود کورکومینوئیدها در عصاره‌ی زردچوبه به روش سوکسله می‌باشد. نتایج آزمون‌های آماری نشان داد که بیشترین محتوای فلاونوئیدی و فلاونولی مربوط به عصاره استخراج شده با دو حلال هگزان و اتانول است.
بحث و نتیجه‏گیری: یافته‌های این مطالعه نشان داد که روش سوکسله علیرغم نیازمند بودن به دمای بالا و استفاده نمودن از حلال داغ، ساختار کورکومینوئیدها در این روش عصاره‌گیری حفظ شده است و این روش عصاره‌گیری می‌تواند یک روش مناسب جهت استخراج کورکومین از گیاه زردچوبه باشد. همچنین روش مناسب جهت استخراج ترکیبات فلاونوئیدی و فلاونولی، روش استخراج با دو حلال هگزان و اتانول می‌باشد.
واژه‏های کلیدی:
 
واژه‌های کلیدی: استخراج، کورکومینوئید، فلاونوئید، فلاونول، Curcuma longa L
متن کامل [PDF 1116 kb]   (3547 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي |
دریافت: 1396/3/31 | پذیرش: 1396/9/12 | انتشار: 1397/12/24



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 26، شماره 6 - ( 12-1397 ) برگشت به فهرست نسخه ها