:: دوره 26، شماره 5 - ( 10-1397 ) ::
جلد 26 شماره 5 صفحات 171-162 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی نسبت سرمی گرلین به آبستاتین و ارتباط آن با اجزای سندروم متابولیک در زنان
ثریا خیروری1 ، آیدا غفاری2 ، میثم براتی3 ، معصومه جباری* 4
1- گروه تغذیه در جامعه، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
2- واحد سراب، دانشگاه آزاد اسلامی، سراب، ایران
3- کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
4- کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران ، tbz.jabbari@gmail.com
چکیده:   (3770 مشاهده)

مقدمه: سندروم متابولیک مجموعه­ ای از اختلالات متابولیک است که خطر بیماری قلبی و دیابت نوع دو را افزایش می‌ دهد. گرلین و آبستاتین دو هورمون گوارشی با منشاء یکسان هستند که نقش موثری در تنظیم دریافت غذا و متابولیسم انرژی دارند. هدف از این مطالعه, بررسی ارتباط بین نسبت سرمی گرلین به آبستاتین با اجزای سندروم متابولیک در زنان بود.
مواد و روش ها: 43 زن مبتلا به سندروم متابولیک و 43 زن سالم که از لحاظ  BMIبا گروه بیمار همسان سازی شده بودند(در محدوده سنی 30 تا 50 سال) به عنوان گروه کنترل به روش نمونه گیری آسان و در دسترس در مطالعه شرکت کردند. اندازه گیری های آنتروپومتریک, فشارخون, سطوح سرمی آبستاتین، گرلین، تری گلیسیرید، کلسترول تام، LDL-C، HDL-C، قندخون و انسولین در حالت ناشتا و شاخص HOMA-IR اندازه گیری شد. ارتباط بین نسبت سرمی گرلین به آبستاتین با متغیرهای اندازه گیری شده، مورد بررسی قرار گرفت.
یافته های پژوهش: نسبت گرلین به آبستاتین به طور معناداری در گروه مبتلا به سندروم متابولیک پایین تر از گروه کنترل بود(P=0.036). نسبت گرلین به آبستاتین در کل جمعیت مورد بررسی ارتباط مثبت و معنادار با سطوح سرمی HDL-C داشت(β=0.273, P=0.016) در حالی که این نسبت در کل جمعیت با متغیرهای مورد بررسی دیگر هم چون دور کمر، نسبت دور کمر به دور باسن، فشارخون، قندخون ناشتا، تری گلیسیرید، کلسترول تام، LDL -C، انسولین سرمی و شاخص HOMA-IR ارتباطی نداشت(P>0.05).
بحث و نتیجه گیری: با توجه به سطوح پایین نسبت گرلین به آبستاتین در زنان مبتلا به سندروم متابولیک و هم چنین ارتباط مثبت بین نسبت گرلین به آبستاتین با سطوح سرمی HDL، به عنوان یکی از اجزای مهم سندروم متابولیک، به نظر می رسد افزایش نسبت گرلین به آبستاتین با افزایش سطوح سرمی HDL می تواند پیشرفت عوارض سندروم متابولیک مانند بیماری­ های قلبی-عروقی را در زنان کاهش دهد.
 

واژه‌های کلیدی: سندروم متابولیک، گرلین، آبستاتین، نسبت گرلین به آبستاتین
متن کامل [PDF 792 kb]   (1048 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1396/3/26 | پذیرش: 1396/9/27 | انتشار: 1397/10/25



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 26، شماره 5 - ( 10-1397 ) برگشت به فهرست نسخه ها