:: دوره 26، شماره 2 - ( 3-1397 ) ::
جلد 26 شماره 2 صفحات 154-141 برگشت به فهرست نسخه ها
ارزیابی محتوای فنل تام و فلاونوئید در طیف گسترده ای از گیاهان بومی و وارداتی
بهمن فاضلی نسب* 1، ناصر میرزایی2
1- گروه پژوهشی زراعت و اصلاح نباتات، پژوهشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران ، bfazelinasab@gmail.com
2- گروه گیاهان دارویی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران
چکیده:   (5914 مشاهده)

مقدمه: امروزه به دلیل خاصیت سمی و سرطان ‌زایی ترکیبات مصنوعی، استفاده از گیاهان دارویی جهت درمان بیماری‌ های مزمن توجه بسیاری از پژوهشگران را به خود معطوف کرده است. از طرفی توصیه استفاده از میوه‌ ها و سبزی ‌ها در سبد غذایی و مطالعات مختلف بر حضور ترکیبات فنلی و مواد آنتی ‌اکسیدانی در این گیاهان و با توجه به نقش آنتی ‌اکسیدان‌ ها در درمان و پیشگیری از بیماری ‌های مزمن(هم چون سرطان) باعث شد تا در تحقیق حاضر محتوای فنل تام و فلاونوئید طیف وسیعی از گیاهان بومی و وارداتی خانواده کدوئیان، عنابیان و مرکبات مورد ارزیابی قرار گیرد.
مواد و روش ­ها: در این تحقیق طیف گسترده‌ ای از گیاهان خانواده کدوئیان(مثل خیار و کدو)، عنابیان(مثل کنار) و مرکبات(مثل نارنگی، پرتغال، لیمو و غیره) از مناطق جنوب کشور شامل جیرفت، رودان، میناب، جاسک و مراکز معتبر فروش بذر جمع‌ آوری و بر اســاس میـــزان مــواد آنتی ‌اکسیدانی فنل تام و فلاونوئید مورد ارزیابی قرار گرفتند. جهت ارزیابی محتوای فنل تام از روش فولین ­سیوکالتیو و جهت سنجش میزان فلاونوئید کل از روش آلومینیوم کلراید استفاده و نهایـــت داده ‌ها بعد از جمــع ‌آوری توســـط نرم ‌افـــزارهای NTsys pc2.02، SAS 9.1 و student statistic 9 مورد ارزیابی قرار گرفتند.
یافته‌ های پژوهش: نتایج نشان داد که ژنوتیپ ‌های خانواده کدوئیان بالاترین میزان فنل تام و فلاونوئید را داشتند سپس درختان کنار و مرکبات در رتبه ‌های بعدی بودند و در این ‌بین ژنوتیپ خیار هیبرید تونلی هیلتون اسپانیایی(372/25 میلی ­گرم در گرم) بالاترین میزان فنل تام و ژنوتیپ کدو هیبرید خورشتی تک گل(53/235 میلی­گرم در گرم) بالاترین میزان فلاونوئید را داشتند. ضمناً نتایج نشان داد که محیط تاثیری بر میزان مواد آنتی‌ اکسیدانی مرکبات جیرفت و رودان نداشته و تجزیه خوشه ‌ای نیز تمام ژنوتیپ ‌ها را در سه گروه و بر اساس خصوصیات گیاه‌ شناسی از همدیگر تفکیک نمود.
بحث و نتیجه ‌گیری: میزان فنل گیاهان وارداتی نسبت به بومی بیشتر اما میزان فلاونوئید بومی ‌ها نسبت به وارداتی ‌ها بیشتر بود. شرایط جغرافیایی تاثیری بر میزان فنل و فلاونوئید مرکبات نداشت. با توجه به میزان بالای مواد آنتی ‌اکسیدانی در گیاهان خانواده کدوئیان و کنار و هم چنین به دلیل خطرات سرطان‌ زایی داروهای شیمیایی و مصنوعی لازم است آنتی ‌اکسیدان‌ های این گیاهان به ‌عنوان منابع غنی و در دسترس، در صنایع غذایی و داروسازی استفاده شود.
 

واژه‌های کلیدی: فنل، فلاونوئید، عنابیان، مرکبات، کدوئیان
متن کامل [PDF 785 kb]   (2786 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1395/7/5 | پذیرش: 1395/12/7 | انتشار: 1397/3/25



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 26، شماره 2 - ( 3-1397 ) برگشت به فهرست نسخه ها