:: دوره 24، شماره 6 - ( 11-1395 ) ::
جلد 24 شماره 6 صفحات 158-149 برگشت به فهرست نسخه ها
مطالعه اثر میدان های مغناطیسی ایستا و متناوب بر روی عوامل موثر در بیماریهای قلبی عروقی
سهیلا عبدی*
گروه فیزیک، واحد صفادشت، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران ، soheilaabdi@safaiau.ac.ir
چکیده:   (7675 مشاهده)

مقدمه: اخیراً تحقیق در مورد اثرات میدان های مغناطیسی بر روی بیماری های قلبی و عروقی مورد توجه فراوانی قرار گرفته است. در این تحقیق تاثیر میدان های مغناطیسی ایستا و متناوب با بسامد پایین بر روی تغییر شکل لیپوپروتئین کم چگال انسان به عنوان یک عامل موثر در بیماری های قلبی و عروقی مورد بررسی قرار گرفت.

مواد و روش ها: یک سرم مخلوط از خون 20 نفر داوطلب مرد جدا شد. LDL با روش اولترا سانتریفیوژ با شیب چگالی جدا شد. سپس اثرات میدان های مغناطیسی بر روی تغییرات LDL از جمله  تمایل آن به تجمع و تغییر در بارهای سطحی آن بررسی شد.

یافته های پژوهش: نتایج نشان می دهند که میدان های مغناطیسی ایستا با دانسیته 25/0 و 5/0 میلی تسلا موجب کاهش و میدان های ایستا با دانسیته 3 و 4 میلی تسلا موجب افزایش پتانسیل زتای ذرات LDL در مقایسه با گروه کنترل می گردند. میدان های الکترومغناطیسی ضعیف 125/0 تا 5/0 میلی تسلا موچب کاهش پتانسیل زتای ذرات LDL به شکل وابسته به دوز و زمان تابش می گردند، در حالی که پتانسیل زتای LDL در میدان های الکترومغناطیسی متوسط 1 الی 4 میلی تسلا پس از یک کاهش اولیه در ساعت اول تابش شروع به افزایش می کند. تمامی میدان های مغناطیسی ایستا و متناوب به کار گرفته شده در این تحقیق به شکل وابسته به دوز و زمان تابش موجب افزایش تمایل ذرات LDL به تچمع می گردند.

بحث و نتیجه گیری: این تحقیق نشان می دهد که میدان های مغناطیسی استاتیک ضعیف و متوسط و میدان های الکترومغناطیسی با فرکانس بسیار پائین می توانند موجب تغییر تمایل ذرات LDL به تجمع گردند و این تغییر وابسته به دانسیته شار مغناطیسی و مدت زمان تابش دهی می باشد. میدان های مغناطیسی استاتیک و متناوب علاوه بر نقش آن ها در تولید و پایدارسازی رادیکال های آزاد و پیشبرد پراکسیداسیون لیپیدها، می توانند از طریق تاثیر بر روی پتانسیل زتا و تمایل ذرات LDL به تجمع، بر روی متابولیسم لیپوپروتئین ها و بر هم کنش آن ها با سایر مولکول ها از جمله آپوپروتئین ها، آنزیم ها و رسپتورها، متابولیسم لیپوپروتئین ها را دستخوش تغییر نمایند. با توجه به تاثیرات میدان های الکترومغناطیسی با فرکانس بسیار پائین و میدان های مغناطیسی استاتیک با شدت متوسط بر روی بار سطحی و تجمع ذرات LDL که دو تا از مهم ترین تغییر شکل های LDL در تشکیل و پیشبرد آترواسکلروز محسوب می شوند این میدان های مغناطیسی را می توان به عنوان فاکتورهای خطر در آترواسکلروز و بیماری های قلبی عروقی در نظر گرفت.

واژه‌های کلیدی: لیپو پروتئین کم چگال، میدان مغناطیسی ایستا، میدان الکترو مغناطیسی با فرکانس بسیار پائین، پتانسیل زتای LDL، تجمع ذرات LDL
متن کامل [PDF 665 kb]   (1665 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: متخصص قلب و عروق
دریافت: 1395/4/22 | پذیرش: 1395/6/13 | انتشار: 1395/12/11



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 24، شماره 6 - ( 11-1395 ) برگشت به فهرست نسخه ها