:: دوره 24، شماره 3 - ( 6-1395 ) ::
جلد 24 شماره 3 صفحات 30-18 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی میزان مقاومت به داروهای کارباپنم و تولید آنزیم کارباپنماز KPC در سویه‌ های کلبسیلاپنومونیه جدا شده از نمونه ‌های بالینی و تعیین الگوی مقاومت اکتسابی آن ها
داریوش شکری1 ، محمد ربانی خوراسگانی* 2
1- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران
2- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران ، m.rabbani@biol.ui.ac.ir
چکیده:   (9443 مشاهده)

مقدمه: وجود مقاومت آنتی ­بیوتیکی در سویه­ های کلبسیلاپنومونیه یکی از چالش ­ها و نگرانی ­های سلامتی انسان است. اهداف این مطالعه بررسی فراوانی مقاومت به داروهای کارباپنم در سویه­ های کلبسیلاپنومونیه و تعیین الگوی مقاومت اکتسابی آن ها به منظور به دست آوردن کاراترین آنتی­ بیوتیک ­ها و بررسی فنوتیپی فراوانی آنزیم کارباپنماز KPC بود.

مواد و روش­ ها: این مطالعه مقطعی-توصیفی بر روی نمونه­ های بالینی شامل ادرار میانی، نمونه­ های تنفسی، مایعات استریل و خون جمع­ آوری شده از بیمارستان الزهرا(س) شهر اصفهان در طی یک سال انجام شد. الگوی مقاومت اکتسابی سویه های جدا شده کلبسیلاپنومونیه نسبت به 31 آنتی ­بیوتیک مختلف از 17 کلاس آنتی ­بیوتیکی محاسبه شد و تعداد سویه­ های مقاوم چند دارویی(MDR)، مقاوم­ دارویی­ گسترده(XDR) و مقاوم ­دارویی­ همه­ جانبه(PDR) طبق تعریف جدید CDC تعیین گردید. تمامی اطلاعات توسط نرم ­افزار WHOnet 5.6 تجزیه و تحلیل گردید. در سویه ­های مقاوم به کارباپنم­ ها، کمترین غلظت ممانعتی(MIC) به روش E-test برای ایمی ­پنم و مروپنم محاسبه گردید و میزان مقاومت آنزیم KPC به روش­ فنوتیپی هاچ اصلاح شده بررسی شد.

یافته­ های پژوهش: موثرترین آنتی ­بیوتیک ­ها بر علیه 98 سویه کلبسیلاپنومونیه جدا سازی شده به ترتیب کولسیتین، تیگسیکلین و کلرامفینیکل بودند. هم چنین نتایج نشان داد که 99 درصد سویه­ ها MDR و تقریباً 6 درصد نیز XDR بودند ولی هیچ سویه PDR یافت نشد. مقاومت به آنتی ­بیوتیک ­های خانواده کارباپنم برای دوری­ پنم برابر 3/64، برای ارتاپنم برابر 4/69، برای ایمیپنم برابر 1/55 (به روش  Etest) و 2/58 (به روش انتشار از دیسک) و برای مروپنم برابر 3/65 (به روش Etest) و 3/64 (به روش انتشار از دیسک) بود. تست فنوتیپی آنزیم کارباپنماز KPC برای 70 سویه(71 درصد) از سویه­ های کلبسیلاپنومونیه مثبت بود.

بحث و نتیجه­ گیری: مطالعه حاضر نشان ­دهنده فراوانی بسیار بالای سویه­ های MDR، مقاومت بالا به داروهای کارباپنم و میزان بالای آنزیم کارباپنماز KPC در سویه­ های کلبسیلاپنومونیه است که نیاز فوری به بازنگری و اصلاح الگوی مصرف آنتی ­بیوتیک ­ها را نشان می­ دهد.

واژه‌های کلیدی: کلبسیلاپنومونیه، کارباپنم‌ ها، آنزیم کلبسیلاپنومونیه کارباپنماز(KPC)
متن کامل [PDF 974 kb]   (8682 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: باکتری شناسی
دریافت: 1394/4/5 | پذیرش: 1394/6/15 | انتشار: 1395/6/7



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 24، شماره 3 - ( 6-1395 ) برگشت به فهرست نسخه ها