[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 24، شماره 3 - ( 6-1395 ) ::
جلد 24 شماره 3 صفحات 79-91 برگشت به فهرست نسخه ها
ارتباط مصرف منابع غذایی فروکتوز با شاخص های تن سنجی در بیماری کبد چرب غیرالکلی: مطالعه مورد-شاهدی
ندا یوشاری1، مهرانگیز ابراهیمی ممقانی 2، محمد اصغری جعفر آبادی3، نویده یوشاری4، محمد لطفی پور5
1- کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، پردیس بین المللی ارس، تبریز، ایران
2- گروه تغذیه، دانشکده تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران ، niyaz353@yahoo.com
3- مرکز تحقیقات پیشگیری از مصدومیت ‌ها‌ی ترافیکی جاده ‌ای، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
4- گروه تغذیه، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران
5- دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شاهرود، شاهرود، ایران
چکیده:   (2865 مشاهده)

مقدمه: با توجه به افزایش روز افزون ابتلا به بیماری کبد­چرب غیر­الکلی(NAFLD) و به سبب توجه ویژه­ ای که در سال های اخیر به قند فروکتوز به عنوان یکی از عوامل خطر ابتلا به این بیماری و چاقی شده و نیز به دلیل کمبود مقالاتی که به دریافت این قند از منابع طبیعی آن-نه شیرین کننده­ های مصنوعی- پرداخته اند، مطالعه حاضر با هدف ارزیابی ارتباط مصرف منابع غذایی فروکتوز با عوامل تن سنجی در NAFLD طراحی گردید.

مواد و روش ها: مطالعه مورد-شاهدی حاضر بر روی 57 بیمار مبتلا به NAFLD (تایید شده با اولتراسونوگرافی و سطح آنزیم­ های کبدی) و 57 فرد سالم همسان شده از لحاظ مخدوشگرهای احتمالی چون سن، جنس و نمایه توده بدن(BMI) در کلینیک شیخ الرئیس تبریز صورت گرفت. شاخص های تن سنجی به روش استاندارد اندازه گیری و BMI، دورکمر به دور باسن(WHR) و دور کمر به قد ایستاده(WHtR) محاسبه گردید. با استفاده از پرسش نامه بسامد­ غذایی، بار مصرف هفتگی میوه­ ها و سبزی ها و با استفاده از پرسش نامه ثبت غذایی 3 روزه مقدار فروکتوز دریافتی و سهم آن از انرژی و درشت مغذی ها به دست آمد.

یافته های پژوهش: میانه بسامد هفتگی مصرف میوه ها و سهم فروکتوز از انرژی در کل بیماران و نیز میانه بسامد هفتگی مصرف میوه ها در زنان با چاقی شکمی به طور معنی داری بیشتر از افراد سالم بود. گرچه فروکتوز کل دریافتی با BMI در افراد سالم همبستگی مثبت معنی داری را نشان داد(r=0.273, P=0.040) ولی تفاوت معنی داری از لحاظ میانه بسامد هفتگی مصرف میوه ها و سبزی ها به عنوان منابع طبیعی فروکتوز در سطوح مختلف BMI مشاهده نشد. پس از کنترل عوامل مخدوشگر تنها عامل پیشگوئی کننده این بیماری WHtR یافت شد و سایر عوامل نقشی در بروز NAFLD نداشتند.

بحث و نتیجه گیری: یافته ها حاکی از عدم وجود ارتباط منابع غذایی فروکتوز با عوامل تن سنجی در بیماران NAFLD می باشد.

واژه‌های کلیدی: فروکتوز، شاخص های تن سنجی، کبد چرب غیر الکلی
متن کامل [PDF 799 kb]   (973 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذیه
دریافت: ۱۳۹۴/۳/۶ | پذیرش: ۱۳۹۴/۸/۱۷ | انتشار: ۱۳۹۵/۶/۲۹
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA code



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

youshari N, Ebrahimi Mameghani M, Asghari Jafarabadi M, Youshari N, Lotfi Poor M. Association between ÷Dietary Sources of Fructose and Anthropometric Indices in Non-Alcoholic Fatty Liver Disease: A Case-Control Study . sjimu. 2016; 24 (3) :79-91
URL: http://sjimu.medilam.ac.ir/article-1-2740-fa.html

یوشاری ندا، ابراهیمی ممقانی مهرانگیز، اصغری جعفر آبادی محمد، یوشاری نویده، لطفی پور محمد. ارتباط مصرف منابع غذایی فروکتوز با شاخص های تن سنجی در بیماری کبد چرب غیرالکلی: مطالعه مورد-شاهدی. مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی ایلام. 1395; 24 (3) :79-91

URL: http://sjimu.medilam.ac.ir/article-1-2740-fa.html



دوره 24، شماره 3 - ( 6-1395 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله علمی پزوهشی دانشگاه علوم پزشکی ایلام scientific journal of ilam university of medical sciences
Persian site map - English site map - Created in 0.25 seconds with 31 queries by YEKTAWEB 3781