:: دوره 25، شماره 3 - ( 6-1396 ) ::
جلد 25 شماره 3 صفحات 212-201 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی شیوع عوامل خطر بیماری‌های قلبی و عروقی در دانش آموزان شهر ایلام و ارتباط آنها با شاخص‌های دموگرافیک در سال تحصیلی 92-1391
فریده محمدزاده1 ، هادی پیمان2 ، کورش سایه میری3 ، کورش سلیمان نژاد* 4
1- گروه بهداشت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی ایلام، ایلام، ایران
2- مرکز تحقیقات پیشگیری از آسیب های روانی اجتماعی، دانشگاه علوم پزشکی ایلام، ایلام-ایران
3- 3. دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ایلام، ایلام-ایران
4- دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ایلام، ایلام-ایران ، soleiman-k@medilam.ac.ir
چکیده:   (4960 مشاهده)
مقدمه: بیماری‌های قلبی وعروقی، بیماری‌های غیر واگیر هستند که توسط عوامل متعدد ایجاد می‌شوند. اولین قدم در جهت پیشگیری از بیماری‌های قلبی و عروقی شناسایی عوامل خطر برگشت پذیر مرتبط با این بیماری می‌باشد. لذا این مطالعه با هدف تعیین شیوع عوامل خطر بیماری‌های قلبی و عروقی در دانش آموزان شهر ایلام و ارتباط آنها با شاخص‌های دموگرافیک در سال 1391 می‌باشد.
مواد و روش ها: در این مطالعه مقطعی 372 نفر از دانش آموزان 20-14 ساله مقطع متوسطه دوم شهر ایلام با روش نمونه‌گیری خوشه‌ای موردمطالعه قرار گرفتند. داده‌های دموگرافیک با استفاده از یک پرسشنامه استاندارد جمع آوری شده و بر اساس روش آماری رگرسیون خطی، آزمون t و منحنی ROC مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافته‌ های پژوهش: شیوع بیماری قلبی و عروقی در افراد مورد مطالعه (9/1%) 7 نفر بود و شیوع عوامل خطر بیماری قلبی و عروقی از جمله دیابت (3/0%) 9 نفر، پرفشاری خون (1/1%) 4 نفر و استعمال سیگار در دانش آموزان (1/1%) 4 نفر بود. میانگین فشارخون سیستولیک و دیاستولیک، قند خون ناشتا و اوریک‌اسید در دانش آموزان پسر به‌طور معنی‌داری از دانش آموزان دختر بیشتر بود. شاخص‌های چاقی مانند BMI(شاخص توده بدنی)، اندازه دور کمر، دور باسن، نسبت دور کمر به باسن، نسبت دور کمر به قد و فشارخون سیستولیک با سطوح چربی‌های خون ارتباط معنی‌داری وجود داشت.
بحث و نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان داد سن عامل موًثری بر میزان قند خون ناشتا و همچنین شاخص‌های چاقی است. شاخص‌های چاقی نقش مهمی بر ایجاد سایر عوامل خطر از جمله فشارخون سیستولیک و دیاستولیک، تری گلیسیرید، کلسترول، LDL، HDL، قند خون ناشتا و اوریک‌اسید دارند. ضرورت ارائه خدمات پیشگیری و آموزش به گروه مورد مطالعه، به منظور جلوگیری از شیوع بیماری‌های قلبی و عروقی بدلیل دیابت، چاقی و استعمال سیگار الزامی به نظر می‌رسد. 
واژه‌های کلیدی: نوجوانان، عوامل خطر، بیماری‌های قلبی، ایلام
متن کامل [PDF 639 kb]   (1040 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: متخصص قلب و عروق
دریافت: 1394/2/13 | پذیرش: 1395/4/20 | انتشار: 1396/7/24



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 25، شماره 3 - ( 6-1396 ) برگشت به فهرست نسخه ها