:: دوره 23، شماره 6 - ( 10-1394 ) ::
جلد 23 شماره 6 صفحات 174-169 برگشت به فهرست نسخه ها
جداسازی باکتری های گرم منفی و تعیین گروه های سرمی سالمونلاهای جدا شده از دستگاه گوارش طیور در استان ایلام
مصطفی نعمتی*
دانشگاه ایلام ، mostafa.nemati@ilam.ac.ir
چکیده:   (6720 مشاهده)

مقدمه: با توجه به حجم بالای کشتار طیور در کشتارگاه های صنعتی و سیستم کشتار در این کشتارگاه­ ها، احتمال انتقال آلودگی هایی روده ­ای به لاشه و نوع این باکتری­ ها یک خطر بالقوه در بهداشت انسانی می­ باشد. در پژوهش حاضر سعی شده است نوع آلودگی به بعضی از باکتری های گرم منفی روده ­ای غالب در دستگاه گوارش طیور مورد بررسی قرار گیرد. هم چنین سروتیپ سالمونلاهای جدا شده تعیین گردد.

مواد و روش ها: به صورت تصادفی از کلواک و دستگاه گوارش 400 مرغ گوشتی از 80 گله(هر گله 5 نمونه) واحد مرغداری طیور گوشتی استان ایلام که در کشتارگاه صنعتی این استان کشتار شدند نمونه گیری به عمل آمده است. کلیه نمونه ها جهت بررسی ­های بیوشیمیایی به آزمایشگاه باکتری شناسی دانشگاه ایلام ارسال و پس از آن نمونه های مشکوک به سالمونلا جهت تعیین سروتیپ به موسسه رازی و تعدادی  هم به منظور بررسی تایید تشخیص و تعیین توالی اسیدهای نوکلئیک به  شرکت ماکروژن کره جنوبی ارسال گردید. نمونه ها با استفاده از روش های استاندارد شامل مراحل پیش غنی سازی، غنی سازی و کشت در محیط های اختصاصی و آزمایشات تکمیلی بیوشیمیایی مورد بررسی قرار گرفتند.

یافته های پژوهش: از نمونه های گرفته شده از طیور در سنین مختلف،  باکتری های روده ای متفاوتی جدا گردید که پس از بررسی های به عمل آمده باکتری­ های سالمونلا  از 5 گله(حدود 6 درصد)، پروتئوس از 75 گله (حدود 94 درصد)، انتروباکتر از 30 گله(حدود 38 درصد) و اشریشیاکولای از 40 گله(50 درصد) جدا گردید. از سالمونلاهای جدا شده 3 نمونه سالمونلا با آنتی ژن سوماتیکO7(Group C1) و تعداد 2 جدایه سالمونلا با آنتی ژن سوماتیکO8(Group C2) و  O9(Group D) شناسایی شدند.

بحث و نتیجه گیری: از آن جا که در تحقیق حاضر نمونه ­ها در محل کشتار گاه بلافاصله قبل از کشتار طیور به ظاهر سالم تهیه گردیده، حضور جمعیت بالای باکتریایی در کلواک طیور از یک سو و مقاومت آنتی بیوتیکی آن ها از سوی دیگر می تواند سبب آلودگی لاشه در مراحل مختلف به ویژه در هنگام کشتار گردد که این مسئله زنگ خطری برای مصرف کنندگان می باشد.  بنا بر این، با توجه به یافته های این پژوهش رعایت اصول بهداشتی در تمام مراحل فرآیند کشتار می تواند در سلامت و بهداشت عمومی نقش به سزایی داشته باشد.

واژه‌های کلیدی: طیور، سالمونلا، پروتئوس، انترو باکتر، بهداشت انسانی
متن کامل [PDF 488 kb]   (5859 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: میکروبشناسی
دریافت: 1393/6/10 | پذیرش: 1393/9/19 | انتشار: 1394/11/3


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 23، شماره 6 - ( 10-1394 ) برگشت به فهرست نسخه ها