:: دوره 22، شماره 3 - ( 4-1393 ) ::
جلد 22 شماره 3 صفحات 72-67 برگشت به فهرست نسخه ها
مقایسه اثر مهاری عصاره های مختلف گیاه تشنه داری بر باکتری های استافیلوکوک اورئوس و سودوموناس آئروژینوزا و هلیکوباکترپیلوری در شرایط in vitro
محمدرضا نظری ، ایرج پاکزاد* 1، عباس ملکی ، علی همتیان
1- ، pakzad-i2006@yahoo.com
چکیده:   (11417 مشاهده)
مقدمه: باکتری های استافیلوکوک اورئوس، سودوموناس آئروژینوزا و هلیکوباکترپیلوری از مهم ترین باکتری های ایجاد کننده عفونت های بیمارستانی هستند. صدها گیاه در سراسر جهان در درمان سنتی عفونت های باکتریال استفاده می شوند استفاده از گیاهان داروئی به عنوان یک راه جایگزین جهت درمان عفونت های باکتریال مطرح می باشد. هدف این تحقیق بررسی اثر مهاری عصاره آبی و الکلی گیاه تشنه داری بر روی باکتری های استافیلوکوک اورئوس و سودوموناس آئروژینوزا و هلیکوباکترپیلوری در شرایط in vitro بود. مواد و روش ها: عصاره گیری به صورت آبی و الکلی انجام گرفت، اثر مهاری این عصاره در محیط مولر هینتون آگار بر روی باکتری های استافیلوکوک اورئوس و سودوموناس آئروژینوزا بررسی گردید. سپسMIC و MBC در لوله های محیط کشت TSBبه روش براث ماکرودایلوشن انجام شد و جهت تعیینMIC و MBC عصاره در مورد هلیکوباکترپیلوری از روش آگار دیفیوزن استفاده گردید. یافته های پژوهش: هاله عدم رشد عصاره آبی در مورد باکتری استافیلوکوک اورئوس 16 میلی متر و سودوموناس آئروژینوزا 24 میلی متر و هاله عدم رشد عصاره اتانلی و متانلی در مورد استافیلوکوک اورئوس به ترتیب 11 و 12میلی متر و هاله عدم رشد عصاره اتانلی و متانلی در مورد سودوموناس آئروژینوزا به ترتیب 12 و 16 میلی متر بود. عصاره کلروفرمی فاقد هر گونه اثر مهاری بود. در بین عصاره ها، عصاره آبی جوشانده 5/0 ساعته موثرتر از سایرین بود و عصاره جداگانه ریشه و ساقه فاقد هر گونه اثر مهاری بودند.MIC و MBC عصاره آبی برای باکتری استافیلوکوک اورئوس به ترتیب 15 میکروگرم بر میلی لیتر و 20 میکروگرم بر میلی لیتر تعیین گردید.MIC و MBC عصاره آبی برای باکتری سودوموناس آئروژینوزا به ترتیب 5 میکروگرم بر میلی لیتر و 10 میکروگرم بر میلی لیتر به دست آمد. MIC و MBC عصاره آبی برای باکتری هلیکوباکترپیلوری به ترتیب 40 میکروگرم بر میلی لیتر و 50 میکروگرم بر میلی لیتر تعیین گردید. بحث و نتیجه گیری: از بین عصاره های مختلف عصاره آبی و متانلی بیشترین اثر مهاری را داشته اند و جوشانده 5/0 ساعته گیاه بیشترین اثر را دارا می باشد. با توجه به مقادیرMIC و MBC به نظر می رسد که عصاره آبی این گیاه یکی از ترکیبات گیاهی موثر بر باکتری ها باشد.
واژه‌های کلیدی: گیاه درمانی، Scrophularia striata، عصاره، MIC
متن کامل [PDF 340 kb]   (2556 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فیزیولوژی
دریافت: 1393/4/30 | پذیرش: 1393/4/30 | انتشار: 1393/4/30


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 22، شماره 3 - ( 4-1393 ) برگشت به فهرست نسخه ها