[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 23، شماره 5 - ( 8-1394 ) ::
جلد 23 شماره 5 صفحات 193-202 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی اثر عصاره الکلی پوسته درونی میوه بلوط(جفت) بر سطح پلاسمایی گلوکز خون پس از غذا در موش ‌های صحرایی نر سالم و دیابتی
مریم کریمی 1، علی دل پیشه2، صبریه قیطاسی3، عبدالحسین حاتمی4
1- کارشناسی ارشد آموزش و پرورش ، maryam.shaya@ymail.com
2- دانشیار دانشگاه علوم پزشکی ایلام
3- کارشناسی ارشد دانشگاه علوم پزشکی ایلام
4- کارشناسی آموزش و پرورش
چکیده:   (2947 مشاهده)

مقدمه: دیابت ترکیبی از اختلالات متابولیکی کربوهیدرات ‌ها است که در آن ها گلوکز کمتر مصرف می­ شود و ایجاد هیپرگلیسمی می‌ کند. هیپرگلیسمی پس از غذا عامل اصلی عوارض دیابت نوع 2 می ‌باشد. بلوط کوئرکوس اینفکتوریا از گیاهان خانواده فاگاسه است که دارای اثرات درمانی قابض، ضد دیابت، ضد قارچی، ضد میکروب، بی حس کننده موضعی و ضد التهاب می ‌باشد. در مطالعه حاضر برای اولین بار اثر عصاره اتانولی پوسته درونی میوه بلوط بر گلوکز خون پس از غذا در موش‌ های نر سالم و دیابتی مورد بررسی قرار گرفت.

مواد و روش ها: 88 سر موش نر نژاد ویستار در محدوده وزنی 300-250 گرم به صورت تصادفی به 5 گروه سالم و 6 گروه دیابتی شده با استرپتوزوتوسین، تقسیم شدند. دوزهای mg/kg500 و mg/kg1000 عصاره و دوز mg/kg5 آکاربوز به صورت گاواژ و دوزmg/kg 250 عصاره به صورت گاواژ و تزریق صفاقی، همراه با تجویز داخل معدی مالتوزgr/kg 2 مورد بررسی قرار گرفتند. قندخون در زمان های صفر(قبل از تجویز)، 30، 60 و 120 دقیقه پس از تجویز با استفاده از گلوکومتر تعیین شد.

یافته های پژوهش: در موش ‌های سالم و دیابتی، دوزهای مختلف عصاره نسبت به گروه کنترل باعث کاهش معنی ‌داری در گلوکز بعد از تغذیه شدند. در موش‌ های سالم، دوز mg/kg250 نسبت به آکاربوزmg/kg 5، موثرتر عمل نمود. در موش ‌های دیابتی تجویز عصاره به صورت داخل صفاق و گاواژ به یک اندازه در کاهش قندخون بعد از تغذیه موثر بود.

بحث و  نتیجه‌ گیری: عصاره به صورت داخل صفاق و گاواژ به یک اندازه باعث کاهش قندخون بعد از تغذیه می ‌شد که نشان می ‌دهد احتمالاً اثر عصاره از طریق افزایش حساسیت سلول‌ ها به انسولین صورت گرفته است.

واژه‌های کلیدی: دیابت، پوسته درونی میوه بلوط، استرپتوزوتوسین
متن کامل [PDF 878 kb]   (1424 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: فیزیولوژی
دریافت: ۱۳۹۳/۴/۷ | پذیرش: ۱۳۹۳/۸/۵ | انتشار: ۱۳۹۴/۹/۱۴
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA code


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Karimi M, Delpisheh A, Ghaitasi S, Hatami A. The Effect of Quercus Infectoria Alcoholic Extract (Acorn Inner Bark) on Postprandial Blood Glucose Level in Normal and Deiabetic Male Rats. sjimu. 2015; 23 (5) :193-202
URL: http://sjimu.medilam.ac.ir/article-1-1921-fa.html

کریمی مریم، دل پیشه علی، قیطاسی صبریه، حاتمی عبدالحسین. بررسی اثر عصاره الکلی پوسته درونی میوه بلوط(جفت) بر سطح پلاسمایی گلوکز خون پس از غذا در موش ‌های صحرایی نر سالم و دیابتی. مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی ایلام. 1394; 23 (5) :193-202

URL: http://sjimu.medilam.ac.ir/article-1-1921-fa.html



دوره 23، شماره 5 - ( 8-1394 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله علمی پزوهشی دانشگاه علوم پزشکی ایلام scientific journal of ilam university of medical sciences
Persian site map - English site map - Created in 0.24 seconds with 31 queries by YEKTAWEB 3753