:: دوره 22، شماره 6 - ( 10-1393 ) ::
جلد 22 شماره 6 صفحات 33-24 برگشت به فهرست نسخه ها
مروری بر تاثیر انواع روش های فرآوری بر مقدار باقی مانده آفت کش ها در مواد غذایی گیاهی خام و فرآوری شده
سید محمد مظلومی* 1، راضیه سفیدکار2
1- دانشگاه علوم پزشکی شیراز ، smmazloomi@gmail.com
2- دانشگاه علوم پزشکی شیراز
چکیده:   (9371 مشاهده)
مقدمه: امروزه مسائلی مانند عدم توجه به دوره کارنس و آثار منفی باقی مانده آفت کش ها در محصولات غذایی بر سلامتی، نگرانی هایی را در میان مصرف کنندگان به وجود آورده است. از آن جا که روش های مختلفی جهت تولید و فرآوری مواد غذایی گیاهی استفاده می شود تاثیر هر یک از آن ها بر میزان باقی مانده آفت کش ها هنوز مـورد سوال می باشد.
مواد و روش ها: در این مطالعه مروری، پس از بررسی نتایج 32 مطالعه در پایگاه های علمی، تاثیر روش های مختلف فرآوری مواد غذایی گیاهی بر میزان باقی مانده آفت کش ها ارزیابی شد.
یافته های پژوهش: یافته ها نشان داد پیش فــرآیند محصــولات گیاهی مانند شستــشو، آنزیم بری و پوست گیری، موجب حذف برخی آفت کش ها از آن ها گردیده است. هم چنین بکارگیری روش های فرآوری مانند پختن سبزی و میوه و نیز آسیاب کردن غلات و تولید آرد و نان نیز باعث کاهش بقایای برخی آفت کش ها شده است. این در حالی است که برخی مطالعات سم شناسی، تجزیه‎ آفت کش ها و تبدیل آن ها به مواد سمی دیگری را در اثر به کار بردن روش های فرآوری مانند پختن گزارش نموده اند.
بحث و نتیجه گیری: اگر چه یافته ها نشان داده اند که بیشتر فرآیندهای به کار رفته در تهیه مواد غذایی گیاهی بسته به نوع محصول، نوع آفت کش، ماهیت فرآوری و سایر عوامل سبب کاهش مــیزان برخی آفــت کش ها می شوند، اما برخی از فرآیندها باعث تجزیه آن ها به ترکیبات سمی تر می گردند.
واژه‌های کلیدی: باقی مانده آفت کش، روش فرآوری، محصولات گیاهی
متن کامل [PDF 221 kb]   (5190 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: بهداشت عمومی
دریافت: 1392/10/15 | پذیرش: 1393/4/10 | انتشار: 1393/10/24


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 22، شماره 6 - ( 10-1393 ) برگشت به فهرست نسخه ها