ترکیبات شیمیائی و فعالیت ضد باکتریائی روغن اصلی بخش های هوائی دو گیاه تریلیوس لپتوفایلا و تکوکارپوس میفولیوس
|
روح اله فتح الهی ، شیوا مسعودی* 1، طناز برادری ، محبوبه طاهر خانی ، فرزاد محمدی ، عبدالحسین روستائیان |
1- ، shmasoudi@yahoo.com |
|
چکیده: (10333 مشاهده) |
مقدمه: جنس Torilis از خانواده چتریان Umbelliferae، شامل حدود 15-10 گونه می باشد که در اروپا، شمال آفریقا و جنوب غربی آسیا پراکندگی جغرافیایی دارند و این جنس در ایران 9 گونه گیاه یک ساله دارد. در بررسی فیتوشیمیائی بر روی گونه های مختلف Torilis، ترکیبات کومارینی، فلاونوئیدها و سزکوئی ترپن ها شناسایی گردیده اند. جنس Thecocarpus نیز از خانواده چتریان است و در ایران فقط یک گونه دارد. از بررسی فیتوشیمیائی این جنس در منابع علمی تا به حال گزارشی ثبت نشده است.
مواد و روش ها: در این پژوهش اسانس اندام هوائی گیاه Torilisleptophyllaجمع آوری شده در استان ایلام به روش تقطیر با آب توسط دستگاه کلونجر به مدت 3 ساعت جداسازی و نیز اسانس اندام هوائی گیاه meifoliusThecocarpus که از شهرکرد جمع آوری شده بود، توسط دستگاه میکرویو استخراج شد و هر دو با دستگاه GC/MS آنالیز شدند.
یافته های پژوهش: از اسانس Torilisleptophylla 63 ترکیب با درصد کلی 14/92 درصد شناسائی گردید که از این میان اسپاتولنول(74/15 درصد)، ترانس-آلفا-برگاموتن(37/9 درصد) و ژرماکرن D (94/8 درصد) عمده بودند. از اسانس گیاه Thecocarpusmeifolius 41 ترکیب با درصد کلی 5/90 درصد شناسائی شد و در این میان اسپاتولنول(8/30 درصد)، کاریوفیلن اکسید(9/8 درصد) و ژرماکرن D(0/6 درصد) ترکیبات عمده بودند. اثر اسانس این دو گیاه بر روی باکتری های گرم مثبت و گرم منفی بررسی شد و هر دو اسانس اثر بازدارندگی بر روی باکتری های گرم مثبت نشان دادند.
بحث و نتیجه گیری:اسانس های هر دو گیاه روی باکتری های گرم مثبت اثرات بازدارندگی قابل توجهی نشان دادند. |
|
واژههای کلیدی: تریلیوسلپتوفایلا، تکوکارپوسمیفولیوس، روغن اسانسی، اسپاتولنول، خواص آنتی میکروبی |
|
متن کامل [PDF 320 kb]
(2653 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشي |
موضوع مقاله:
شیمی مواد خوراکی دریافت: 1392/10/9 | پذیرش: 1392/10/9 | انتشار: 1392/10/9
|
|
|
|