:: دوره 21، شماره 6 - ( آذر ماه 1392 ) ::
جلد 21 شماره 6 صفحات 188-182 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی میزان پر اکسید روغن‏های مصرفی در اغذیه‌فروشی‌های (ساندویچی و فلافلی) شهر ایلام
علی عمارلویی ، خدیجه نیک سرشت ، اسکندر غلامی پریزاد ، احمد پور عباس ، حشمت اله نورمرادی ، فاطمه خدارحمی* 1
1- ، kh_f2013@yahoo.com
چکیده:   (9980 مشاهده)
مقدمه: پر اکسید اولین ترکیبی است که بعد از اکسیداسیون چربی‏ها و روغن‏ها به وجود آمده و می‏تواند زمینه ساز بیماری‏های مختلفی از جمله تصلب شرایین، سرطان، پیری زودرس، التهاب آلرژیک، اسکیمی قلبی و مغزی، سندرم دیسترس تنفسی و اختلالات مختلف کبدی گردد. هدف کلی این تحقیق بررسی میزان پر اکسید روغن‏های مصرفی در اغذیه فروشی‏های (ساندویچی و فلافلی) سطح شهر ایلام در سال 89-1388 می‏باشد. مواد و روش‌ها: این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی است. نمونه‏گیری به طور روزانه از اغذیه فروشی‏ها بر اساس زمان کارکرد روغن بوده است که در سه مرحله‏ی صبح (10-8)، عصر (17-14) و شب (21-19) صورت گرفت که در مجموع تعداد 195 نمونه گرفته شد. روش نمونه‏برداری بر اساس استاندارد کشوری شماره‏ی 493 انجام گرفت و نمونه‏ها جهت تعیین میزان پر اکسید به آزمایشگاه مواد غذایی معاونت دارو و غذای دانشگاه علوم پزشکی ایلام ارسال گردید. روش تعیین میزان پر اکسید بر اساس استاندارد کشوری شماره 4179 بوده است. نتایج بدست آمده با استفاده از نرم‏افزار SPSS و Excell تجزیه و تحلیل شد. یافته‌های پژوهش: آنالیز واریانس داده‏ها نشان داد که بین نوع روغن از لحاظ جامد و مایع بودن با میزان پر اکسید و بین شرایط نگهداری آن با میزان پر اکسید تفاوت معنی‏داری وجود ندارد (05/0P >). نتایج این پژوهش همچنین نشان داد که بین تعداد دفعات استفاده از روغن با میزان پر اکسید و همچنین بین درجه حرارت روغن با میزان پر اکسید تفاوت معنی‏داری وجود دارد (05/0P <). بحث و نتیجه‏گیری: با توجه به میزان بالای پر اکسید در اکثریت نمونه‏ها به دلیل بیشتر بودن تعداد دفعات استفاده از روغن و همچنین خطراتی که پر اکسید بر روی سلامتی دارد برنامه‏ریزی مداوم و ارائه راهکارهای کاربردی توسط سیاست‌گذاران و مسئولین بهداشتی (بهداشت محیط) شهرستان را طلب می‏کند.
واژه‌های کلیدی: پر اکسید هیدروژن، روغن خوراکی، روغن سرخ‏کردنی، اغذیه‏فروشی، ایلام
متن کامل [PDF 628 kb]   (3381 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بهداشت محیط
دریافت: 1392/7/21 | پذیرش: 1392/9/30 | انتشار: 1392/10/17


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 21، شماره 6 - ( آذر ماه 1392 ) برگشت به فهرست نسخه ها